Değersizlik İnancında Eksik Hissettirilmek
Değersizlik inancında eksik hissettirilmek çocukluk döneminde her yaptığı işte veya belirli durumlarda eleştiriye maruz kalmasıyla kendisini eksik hisseder.
Eleştiri eğer dozunda ve olumlu olursa destekleyici nitelik taşır. Büyük çoğunlukla değersizlik inancında eksik hissettirilmek etkilerini ebeveynler hissettirir.
Psikoloji konularında bir çok konu birbiriyle bağlantılıdır.
Örneğin; Sürekli eleştirilen çocuk eksik, değersiz , önemsenmemiş , onaylanmamış hisseder. değersizlik inancındaki eksik hissettirilmek duygusunu yoğun yaşayan bir çocuk her yaptığı işte eksikliği hisseder.
Her konuda eksik hissettiği için başarı ihtimali düşer. Bir işi çok iyi yapabilecekken bile geri planda kalır.
Değersizlik inancında eksik hissettirilmek duygusu genellikle bu inançla yaşayan çocuklar ilerleyen yaşlarda da istisnalar hariç bu yükü hep üzerinde taşır.
Belirli durumların farkına vardığında küçükken yada büyüdüğünde artık öfkeli, affedemeyen , kırgın bir yapıya sahip olur. değersizlik inancında eksik hissettirilmek durumu hayatının her alanını kapsar.
Kendisi, yakınları , işi , ailesi , sosyal çevresi hepsi bu durumdan nasibini alır. Özellikle kendi ailesi içerisinde eğer yetişkinse kendi çocuklarını kendisi gibi yetiştirir yada uç noktalara giderek mükemmel bir çocuk yetiştirmeye çalışır. Kendi suretini çocuklarına taşır hep uç noktalarda kalır.
Mükemmel olma yapısı eksik hissetme inancından gelmektedir.
Kendince kalın duvarlar örerek içerisinde bulunan kocaman boşluğu bu şekilde doldurmaya çalışır. Kendisini çok aşırı işe, sosyal medyaya , kitaplara veya buna benzer meşgaleler ile oyalar.
Kendisiyle ve depolanmış anılarla karşı karşıya hiç gelmek istemez, sürekli kalabalıklarla beslenir veya tam tersini de yapabilir. Sürekli uç noktalarda olduğu için tamamen kendisini kapar.
Kendisine bir dünya oluşturur, hiç risk alamaz. Bu durumda yapılması gerekenleri beraber ele alalım
1-Aileler özellikle ekonomik buhran ve yoğun gelenekçilik döneminden geçtiği için az farkındalar idi.
İnsan bildiğini başkasına aktarabilir. Aileniz az farkında ise muhtemelen sizi yetiştirme tarzı da az farkında olma durumu olacaktır. Onları affedin.( kolay olmayacak ama imkansız değil )
2-Her söylenen telkini kabul etmek zorunda değilsiniz. Saygı duyun ancak kabullenmeyin. Gerekirse ruhsal enerji iade çalışmaları yapın.
3-Bilinçaltı yaşamak için zamanında söylenen telkinleri kabul etti ancak şuan geçerliliğini yitirdi siz inanç değilsiniz inançlar araçtır ve değişebilir inanç değişince siz değişirsiniz
4-Hiç kimse tam değildir. Tamamlanmaya gelen insanlarız ve her zaman gelişmeye açık olacağız.
5-Herkes her alanda başarılı olamaz. Sizin sadece o alanda iyi olmadığınızı gösterir. O alanda farklı metotlarla anlayış tarzınıza uygun metotlarla daha iyi olabilirsiniz.
6-İyi olacağınıza inanıyorsanız haklısınız, inanmıyorsanız yine haklısınız bu kararı siz belirlersiniz.
Bu makalelerde ilginiz çekebilir
Değersizlik inancında Sürekli Baskılanmış Çocuk
Değersizlik İnancında Başarısız Hissettirilen Çocuk
Değersizlik İnancında İlgisiz Bırakılmış Çocuk
Değersizlik İnancında Yalnız Hissettirilmek
Değersizlik İnancında Kıyaslama
Değersizlik İnancında İstismar Edilmiş Çocuk