Değersizlik İnancında İlgisiz Bırakılmış Çocuk
değersizlik inancında ilgisiz bırakılmış çocuk daha kırılgan olurlar
Her yaştan insan yaşamı boyunca birilerinin ilgisini görmek ister değil mi? İnsani ve en gerekli ihtiyaçlardan birisidir
Çocuklukta yeterince ilgilenilmemiş çocuk ne olur.
Aç bir insan düşünün, beslenmek zorunda.. Evinde yiyecek verilmiyor ne yapacaktır mutlaka doyması gerektiği için başka yollar arayacaktır.
Değersizlik inancında ilgisiz bırakılmışsa mücadele vermesi gerekir. Psikolojide de mantık hep aynı şekilde işlemektedir. Duygusal olarak doyan bir çocuk başkasına ihtiyaç duymadan sağlıklı bir şekilde yetişecektir.
Eğer duygusal olarak aç kalırsa başka yönlere gidecektir. O duygusal durum kaybolmaz onun doyurulması ya da kendince baskılayarak görmezden gelir. En yoğun olarak çocuklar okul cağlar da ailelerinin ilgisini isterler.
Kıyaslama yapmaya başladıklarında başka aileler ile kendi ailelerini göz önünde tutarlar. Eğer diğer aileler daha çok ilgileniyorsa eksik hissedebilirler. değersizlik inancında ilgisiz bırakılan çocuk hayata bir adım geride başlamış gibi hisseder.
Her şeyde olduğu gibi psikolojide de fazla ilgide ters teper.
Eğer sürekli ilgilenirseniz bu sefer hem bağımlı, hem sorumsuz , hem de şımarık bir eser ortaya çıkar. Bu gibi durumlarda ölçülü olmakta fayda var. İnsan her yaşta ilgiye muhtaç bir yapısı var demiştik.
değersizlik inancında ilgisiz bırakılmış yapı sadece çocukluk döneminde görülmez ancak temeller her zaman çocukta atılır.
Okul dönemi, iş yeri , evliliği , sosyal çevresi hepsi doğrudan yada dolaylı etkiler.
Değersizlik inancında ilgisiz bırakılmışsa her durum etkileyebilir.
İnsanoğlu her şeyi iyi yada kötü anlamlandırmaya çalışan bir varlıktır. O yüzden aile içi sadece değil ailenin temas kurduğu kişilerde çocuğu etkiler.
Örneğin; Türk toplumunda misafir her zaman önceliklidir. Misafirin çocuğuna davrandığınız şefkati, ilgiyi aile bireyine yapmadığınızda hemen kıyaslama oluşacaktır. Kendisinin sevilmediğini, sevilmeye layık olmadığını düşünecektir.
Bir çok etkenle birlikte ilgisiz kalan çocuklar yanlış seçimlere de yönelebilirler. Yanlış arkadaşlıklar, evlilikler , meslek seçimini yapabilirler.
Kendi ailesinde bulamadığı sevgiyi özellikle bayan kesimi evlenirim rahat ederim , huzur bulurum , değer görürüm düşüncesiyle bir çok yanlış yapmaktadırlar. Ailesinden ilgi alamadıkça , ilgi gösteren kişi ve gruplara eğilimi fazla olacaktır. Bunun dışında nesnelere daha çok yönelip bağımlılık oluşturacaktır.
Bugün istenmeyen alışkanlıkların bir çoğu sahte mutluluk ya da mücadele edemediği duyguları bastırmak için kullanılan araçlardır.
Kendisiyle yüzleşememiş insanlar bir şekilde o duyguları doyurma ya da bastırma yoluna gidecektir.
değersizlik inancında ilgisiz bırakılmış bir durum yaşamışsanız yapılması gereken en önemli metot;
Kendinize çok değerli vermenizdir. İç dünyasıyla tanışmayan insanlar kendilerini ilgisiz, değersiz ve hep mutsuz hisseder.
İç dünyanıza döndükten sonra yavaş yavaş kendinizle tanıştıkça aslında başkasına bağımlı olduğunu sandığınız ilginin kendi kendinize yeterli olabileceğini idrak edeceksiniz.
İnsanın kendi kendine şifa verme kabiliyeti vardır. Şifa dediğimiz durum içinizde dolaşan enerji kanallarındaki tıkanıkların tekrar düzene girmesi, olumsuz duygulardan arınarak , yeni, temiz bir bakış açısına sahip olmanızdan bahsediyorum.
Kendinizi tanıdıkça affetme duygusunu geliştirecek sizde ağırlık yapan tüm enerjilerden özgürleşme sağlayacaksın
O enerjilere can veren sizsiniz. Bakış açınız değiştikçe artık sadece başkasına bağımlı değil kendi içinde de özgür birisi olacaksınız. Yine ilgi isteyeceksiniz ama bu bağımlılık değil doğal bir süreç olarak gelişecektir. Hatırlayın bakış açınız her şeydir.
Bu makalelerde ilginiz çekebilir
Değersizlik inancında Sürekli Baskılanmış Çocuk
Değersizlik İnancında Başarısız Hissettirilen Çocuk
Değersizlik İnancında Yalnız Hissettirilmek
Değersizlik İnancında Eksik Hissettirilmek
Değersizlik İnancında Kıyaslama
Değersizlik İnancında İstismar Edilmiş Çocuk