Değersizlik İnancında Kıyaslama

Değersizlik inancında kıyaslama sizi zehirleyen bir negatif inançtır

Sizi de küçüklükte mutlaka “ komşunun çocuğu” , “ ablan , ağabeyiniz“ böyle değildi, “okumazsan, yapmazsan “ ile başlayan motivasyon sağlamaya çalışıp aslında en büyük hasarları veren aileniz olmuştur.

Tüm niyetleri iyidir eminim, herkes ailedeki kişilerin iyi bir yerlerde olmasını ister.

Ancak burada ilk önemsenmesi gereken konu çocuğun vizyonu değil, öncelik psikolojik hali ve hayalleri olmalıdır. Gelen en yoğun tepki ailelerden “ama ben okumasını istemiştim” , “yemedim yedirdim” , “çok emek harcadım” bu yapılanlar lüks değil zaten sorumluluğunuz derim.

Çok emek harcamak yada çok fedakarlık yapmak çok ileri taşımaz. Doğru kombinasyonlarla ölçülü gitmek verimi artırırım

Değersizlik İnancında Kıyaslama

 

Şimdi konuyu yaymadan, etkilerini değersizlik inancında kıyaslamanın bakalım.
Kıyaslanan çocuk kendini öncelikle eksik hisseder.

O yaşlarda tam değerlendirme gücü olmadığı için ve tek otorite olarak ailesini gördüğü için her dediğini neredeyse kabullenir. Eksik hisseden çocuk otomatik olarak kendisini kapatır. Derin bir düşünce alemine girer. Herkes yapabiliyor ama ben yapamıyorum. Ben o halde zeki değilim.

Değersizlik inancında kıyaslamanın tohumları burada atılır.

Zeki olmadığına inanmış bir çocuğun tepkisini, dış dünyasını tahmin etmek çokta zor olmaz. Herkes artık ona zeki değilmiş gibi baktığını hisseder.

Artık derslere başarıya odaklı değil, nasıl rakiplerimi geçerim odaklı düşünmeye başlar. Bazı çocuklarda gizli düşmanlık dahi oluşur.

Değersizlik inancı kıyaslaması yapılan çocuk sadece bununla kalmaz. İlerleyen yaşlarda da hep aynı eksikliği hisseder. Çok başarılı olmak için çalışır. Her şeyde mükemmel olmak ister. Ancak yine de o hasar etkileyebilir.

Değersizlik İnancında KıyaslamaDeğersizlik inancı kıyaslaması eksiklik, acizlik , değersizlik , öfke , gizli düşmanlık gibi olumsuz duyguları tetikler ve alt yapısını oluşturur.

Uzun yıllar diğer duygularda olduğu gibi bu duygularla mücadele etmek zorunda kalır. Bir çok kişi bu duyguları yenmek, uyuşturmak veya unutmak için ilaçlara başvurur. Daha da kötüsü başka alışkanlıklar edinir.

Değersizlik inancıyla kıyaslama yapılan bu hipnoz etkisi bırakan inançlardan kurtulmanın metotlarını beraber inceleyelim

1-Siz ne eksiksiniz ne fazla siz sizsiniz, başkası değil
2-Herkesin güçlü ve zayıf yönleri vardır.
3-Kimse tamamlanmış değildir herkes gelişime açıktır
4-Eğer bir konuda veya birkaç konuda başarılı olamadıysanız iki sebebi var. Birincisi doğru yönlendirme olmamıştır. Diğeri doğru strateji izlenmemiştir
5-Sizi sürekli kıyaslayan aileniz, çevreniz düşük farkında olma seviyesinde olan iyi niyetli ama zarar veren kişiler olduğunu bilin, onları affedin. Bilselerdi en iyisini yaparlardı
6-Eğer bilinçli bir çaba harcarsanız geçmişle barışma, geçmişi iade , yeni versiyonuna uyumlanma ve enerji çalışmaları kolaylıklar hipnoz dan çıkabilirsiniz
7-Başarılı olduğunuzu kendinize ispat edin, zihniniz size inansın. Siz kendinize inanırsanız dünya size inanır.

 

Bu makalelerde ilginiz çekebilir

Değersizlik inancında Sürekli Baskılanmış Çocuk

Değersizlik İnancında Başarısız Hissettirilen Çocuk

Değersizlik İnancında İlgisiz Bırakılmış Çocuk

Değersizlik İnancında Yalnız Hissettirilmek

Değersizlik İnancında Eksik Hissettirilmek

Değersizlik İnancında İstismar Edilmiş Çocuk

Değersizlik İnancında Sürekli Eleştirilmiş Çocuk

Değersizlik İnancında Korkutulmuş Çocuk

Leave a Reply