Değersizlik İnancında Sürekli Eleştirilmiş Çocuk

Değersizlik inancında sürekli eleştirilmiş çocuk sürekli yaptığı durumlara dikkat etmek zorunda kendisini hisseder.

Şu an da bir durun ve düşünün her ana her hareketinizi eleştiren birisi yanı başınızda beklemekte

Nasıl hissederdiniz? Bir çok ailenin yaptığı budur. Sürekli eleştirilmiş çocuk eleştiri almış çocuklar mükemmeliyetçi bir ruh hali takınır. Eleştiri ve mükemmellik  durumları kafanızda pek çağrışma durumu olmadı değil mi?

Mükemmel olma ihtiyacı insanın eleştirilerden korunmak için kendini her şey de mükemmel olma ihtiyacından kaynaklanır.

Özellikle otoriter babalar ‘’ dur yapma, akıllı dur , çok yaramazsın , beceriksizsin ‘’ gibi sözler hipnoz etkisinde olup eğer farkında varılmazsa kalıcı hale gelir.

Şunu her zaman hatırlayın her şey akış halinde ve değişebilir. Duygular kalıcı değildir. Kalıcı olmasını sağlayan kişilerdir.

Kişinin ona güç verdiği ölçüde barınabilirler. Eleştirilen çocuklar sadece mükemmel olma arzusuna değil ayrıca kendi dünyasında bir sığınak bulurlar. Çok fazla insanla iletişim içinde olmazlar her an tetiktedirler.

Sürekli kaygılı bir ruh hali izlerler. Bu etkenlerin çoğunluğu küçüklüğünde yeterince taktir edilmemiş eleştirilen çocukların bir yada birden fazla ruh haliyle eleştirilme durumunu bastırmaktır.

Bunlar dışında agresif ve kaygılı olurlar. Her eleştiri geldiğinde agresifleşen insanlar genellikle öz güveni düşük, geri bildirime kapalı kişilerdir. Olumlu veya olumsuz hiç fark etmez tüm eleştirilere kapalı olmak güncelleme alamayan bir cihaza benzer.

Cihaz eğer kendini yenilemezse yeDeğersizlik İnancında Sürekli Eleştirilmiş Çocukni teknolojilere ayak uyduramayıp kısıtlı kalacaktır

Peki ama eleştiri iyi yönde de olamaz mı yada başka ne yapmalıydık diyenleri duyar gibiyim. Birlikte devam edelim.

Eleştiri dozunda ve olumlu olursa kişiler hem öz güven düşüklüğü yaşamaz hem de kendi dünyasına kapanmaz.

Dersine çalışmıyorsun demek yerine dersine başlar mısın demek ya da onu kıracaksın demek yerine onu yerine bırakır mısın hem pozitif hem de suçlamadan işlerini yaptırmanın değişik formülüdür.

Herhangi bir düşüncenizi birine aktarırken yüzlerce değişik yöntem kullanabileceğinizi  hatırlayın.  Çocuklar yaş ağaç gibidirler büyümeden önce yani kuruyup tam kökleşmeden önce dikkatli bir şekilde davranırsanız daha sağlıklı bireyler yetiştirmiş olursunuz.

Eleştirilen çocuklar dünyaya katkı sağlamakta zorlanırlar. Kendisine katkı sağlayamayan insanlar sadece kendisiyle kavga edip durur. Geçmişini affetmekte zorlanır. Neden ben sorularında takılı kalır.

Eleştirilen çocuklar bu dünyada en çok şefkat görmesi gereken kişilerdir. Onlar eleştiri yağmuruna tutulmaktan çok daha fazlasını hak etmişlerdir.

Değersizlik İnancında Sürekli Eleştirilmiş Çocuk Neler Yapmalıdır

1-her eleştiri doğru değildir. Her şeyi kabullenmek zorunda değilsiniz

2-her eleştiri yanlışta değildir size katkı sunabilecekleri alın.

3-Eleştiri alırken eleştiren kişinin kendi yaşantısına gerçekten bunu katabilmiş mi buna bakıp karar verebilirsiniz

4-Çocukken yaşamda kalmak için her telkini kabul ediyordunuz. Artık bunları bırakma zamanı geldi

5- yaşanmış anıları ve durumları düşünerek onlara verdiğiniz olumsuz anıları tespit ediniz. Örneğin size beceriksizsin denildiyse bu her zaman olmuyorsa veya  o an sizi çok etkilemişse o ana dönüp becerikli olduğunuzu imgeleyerek nötr ediniz.

6-Her otorite doğru değildir. Herkesin dünyası kendisine özeldir.

7-Yeterince çalışırsanız her şeyi başarabileceğinize kendinizi kodlayın burada temel anahtar tekrardır. Bir duruma başlayıp hemen bırakmayın. Israrcı olun.

Bu makalelerde ilginiz çekebilir

Değersizlik inancında Sürekli Baskılanmış Çocuk

Değersizlik İnancında Başarısız Hissettirilen Çocuk

Değersizlik İnancında İlgisiz Bırakılmış Çocuk

Değersizlik İnancında Yalnız Hissettirilmek

Değersizlik İnancında Eksik Hissettirilmek

Değersizlik İnancında Kıyaslama

Değersizlik İnancında İstismar Edilmiş Çocuk

Değersizlik İnancında Korkutulmuş Çocuk

Leave a Reply