Duygusal Bağımlılıklar

Duygusal Bağımlılıklar hayatın birçok alanını oluşturan durumlardan oluşur.

Bağımlılık dediğimiz durum sadece uyuşturucu veya uyarı madde değil duygusal bağımlılıklarda ön plandadır.

Aslında baktığımızda maddesel hayatta oluşan her şey duygusal bağımlılığın bir sonucu olarak ortaya çıkmaktadır.

Kendine zarar veren bir genç düşünelim kendi dünyasında oluşturduğu herhangi bir bağımlılık maddesi ( uyuşturucu,alkol, benzeri ) hepsi mevcutta bulunan ruh halini daha iyi hale getirmek için kullanmış olduğu geçici bir o kadar da zararlı maddelerdir.

Ruh halini iyi hale getirebilmek için uyuştuğunda hissetmiş olduğu değersiz, aciz, eksik durumlardan bir süre kurtulabilir.

Ancak kalıcı hale gelmeyeceği için ve zamanla beden bağışıklık kazanacağı için daha fazlasına ihtiyaç duyacaktır. Sonrasında daha fazla madde alımı yaparak kendisini daha fazla uyuşturup uyaracaktır. Daha sonraları daha fazla şeklinde döngüye girecektir. Bu döngü dikkat edilmezse beden iflas edecektir.

Duygusal BağımlılıklarDuygusal bağımlılıklardan özgürleşmek olarak kendinize farklı yol gören kendisinde kötü hissetmiş olduğu ruh halinden yani duygusal durumdan kurtulmak için maddeye yönelen genç en sonunda hüsrana uğrayacaktır.

Maddesel olarak bağımlılıklar bunlar dışında kişinin yine kendisini iş, kariyer, telefon , teknoloji , tablet benzeri gibi bağımlılıklarda yine duyguların gizlenmesi, tatmin edilmesi, doğru kullanılmazsa sadece uyuşturucudan farkı tamamen resmi yani yasal olması olacaktır.

Tıpkı sigara bağımlılığının yasal olması gibi olur.

Sayısız örnekle birlikte en ön planda olan maddesel bağımlılıklardan devam edelim.
1-Uyuşturucu ve uyarıcı maddeler
2-İş, kariyer aşırı bağımlılığı
3-Teknoloji bağımlılığı

Genel hatlarıyla incelediğimizde en ön planda olan maddesel bağımlılıklardan devam edelim.

Yukarıda belirttiğimiz uyuşturucu veya uyarıcı maddeler başlangıçta çok iyi gibi gözükse de uzun vadede tamamen başta beyni sonra bedenin tüm organlarını zehirleyen bir durumdur.

Başta kısa süreli mutluluk hormonlarını salgılatan, uyuşturan , yavaşlatan bu maddeler sürekli daha fazlasını sizden isteyerek en son bedenin iflasına kadar sizi sürükler. Bu konuda çok dikkatli olunmalıdır.

Duygusal bağımlılıklar da diğer bir husus iş ve kariyer bağımlığı ikinci sırada yer almaktadır.

Peki ama bunun neresi kötü kariyer yada para kazanıyoruz diye düşünebilirsiniz.

Bizim bahsettiğimiz durum para yada kariyerin ölçülü şekilde kullanan kişiler değil tam tersine kendini unutmak adına, bedenindeki veya duygusal durumlarını göz ardı ederek tamamen işe odaklanmış her şeyi yok sayan kişilerden bahsetmekteyiz.

Eğer bir kişi kendini yok sayma pahasına kariyer planlaması yapıyorsa herkesi yok sayacaktır.

Çünkü kendisini önemsemeyen insan hiç kimseyi önemsemeyecektir. Ayrıca ailesine, çevresine hiç kimseye yarar sağlayamayacaktır.

Duygusal Bağımlılıklar Teknoloji Açısından Neler Etkiler

Duygusal BağımlılıklarDuygusal bağımlılıklarda teknolojide yerini alır.

En son ve şuan günümüzde önem arz eden teknoloji bağımlılığa şuan bu konuda kısaca değinip ilerleyen zamanlarda ayrıntılı bir şekilde ifade edeceğiz.

Bilgi cağıyla birlikte akıllı telefon, tablet gibi araçların önemi arttı.

Özellikle bilinçsiz olan toplumlarda tamamen tüketim olarak kullanılan sosyal medya bağlantı kuran herhangi bir cihaz tamamen bağımlılığın en üst düzeyde yaşandığı ve afyon yerine geçen yasal bir iletişim aracıdır.

Kişiler bağımlılıklarının en fazla olduğu alan teknolojidir.

Kendisini geliştirmek yerine sadece sosyal medya da zaman geçiren kişiler çok aşırı bağımlılıkla birlikte bedenen ve ruhen kendilerine çok fazla zarar vermektedir.

Ölçülü şekilde kullanılmadığında her telkine açık olan kişiler yönlendirmeleri yanlış şekilde olarak kodlama yapmaktadır

Ayrıca tamamen topluma veya kendi kişiliğine yönelik üretim, yaratım , kendini gerçekleştirme gibi önemli etkenleri unutup sadece kendisini uyutmaktadır. Bu konuda daha sonra ayrıntılı bir şekilde değineceğiz

Asıl önemli konulardan biriside duygusal bağlardır.

Duygusal bağlarda başta aile olmak üzere sevdiğiniz insanlar ve çevre oluşturur.

Aile bu konuda çok önemli etken oluşturur. Eğer aile çocuğu yeterince birey olma yolunda yardımcı olmadıysa ve desteklemedi ise öncelikle ailesine bağımlı bir çocuk yetişecektir.

Ailesine çok fazla bağımlı olan kişiler tamamıyla bireyselliğini gerçekleştiremezler.

Burada şu ayrıma dikkat etmenizi öneririm. Ailenizi çok sevmeniz çok bağımlı olacağınız anlamına gelmemelidir.

Ailenizi yine çok sevebilirsiniz ancak bireyselliğini gerçekleştirmek zorundasınız. Özellikle gelenekçi ailelerde bağımlı çocuklar yetiştirilerek hiçbir zaman kendisini farkında olarak veya olmayarak geliştirilmesine izin verilmemektedir.

Diğer husus kendisinden vazgeçmek adına sevgili , eş , arkadaş çevresidir. Eğer ki kendinizden vazgeçmek adına sürekli olarak fedakarlık yapıyorsanız sonunda hüsrana uğramanız neredeyse kesindir.

Bağımlı olup olmadığınızı analiz etmenin en kolay yolu o olmadan da çok fazla duygusal olarak etkilenmemeniz olmalıdır. Sevgi ile aşırı bağımlılık arasındaki farkı anlayıp analiz ettiğiniz zaman gerçekten sevmeyi öğrenebilirsiniz.

Bağımlılıklardan Özgürleşmek İçin

1-Her durumda farkında olmalısınız. Ev, iş, aile, kariyer bu durumları analiz etmelisiniz. Farkında olduğunuz zaman dönüşüm başlar
2-Fedakarlık yapmanın fazlası her zaman sizi bağımlı kılar. Kimse mükemmel yada vazgeçilmez değildir.
3-Bağımlılıkların farkında varmanız kabullenmeniz dönüşüm yolunda ilk adımı atmanıza yardımcı olur. Hızlı bir şekilde değil tam tersine sindirerek ve yavaş bir şekilde dönüşüm başlatın.
4-Destek almaktan çekinmeyin. Her şey de iyi olamazsınız gerekirse uzman desteği alınız.
5- Kendinizi kodladığınız bağımlılıkları yazarak gözünüzde büyütmeden tek tek dönüşüm başlatabilirsiniz.
6-Sevmek bağımlı olmak değildir. Bağımlı olan sevemez her an kaybedeceğim korkusu ile tükenir.
7-Kendinizi unutmak adına yaptığınız her ne varsa bununla yüzleşip dönüştürün.
8-Her zaman gelişime açık olun ve esnek kalın.
9-Bir günde her şeyin değişebileceği durumunu unutun bu bir süreçtir alışkanlıklardan kolay vazgeçilmez o yüzden bilinçli bir çaba harcamanız gerekir.
10-Günde kendinize en az 1 saat ayırın ve gözlemleyin. Neler hayatınızda bağımlılık oluşturmuş bunları tek tek tespit edip dönüştürün.

Bu makalelerde ilginizi çekebilir

Zihnimizle Hangi Enerjiyi Çekiyoruz

Neden Benim Başıma Bunlar Geliyor

Çabuk  Sinirlenmek

Sürekli Sıkılmak

Korku Nedir

Panik Olmak

Konfor Alanından Çık

Leave a Reply