Öz güven

Özgüven kişinin kendi potansiyelinin farkında olarak kendi özüne güvenmesi ve başarabileceğine inanması demektir.

özgüvenÖzgüven demek her konuda başarılı olabilirim demek değildir. Her insan her konuda başarılı olamaz. Özgüven yöneldiği konuda potansiyelini kullanarak başarılı olabileceğine inanıp o konuda adım atmaktır.

Özgüvenli olmayı tetikleyen birçok durum vardır. Kişi eğer kendini gerçekleştirememiş ise, kendinin farkında değilse öz güveni düşük durumlar yaşar.

Özgüven sahibi olmak için öncelikle kendi yeteneklerinizin, bilginizin ve yapabileceklerinizin farkında olmanız gerekir.

Öz güveni Üç Bölümde İnceleyeceğiz.

Doğuştan Özgüvenli Olanlar:

Doğuştan özgüvenli olan kişiler genellikle gelişmiş toplumlarda dünyaya gelmiş maddi, manevi ve toplumsal anlamda güçlü bağlarla hayatına devam etmiş kişilerden oluşur.

Coğrafya olarak gelişmiş toplumlarda yaşayan kişiler kendilerini daha iyi hissedip, özüne daha çok güvenirler. Farkında olan aileler içerisinde yetişmiş çocuklar küçük yaşlardan itibaren çocuklarına ‘’sorumluluk, gerektiği kadar özgürlük, güven, saygı gibi pozitif ve destekleyici kavramları aşılayarak kendisini daha da geliştirmesi için ön ayak olmuşlardır.

Özellikle sorumluluk duygusu gelişen kişiler hayatın her alanında başarılı olurlar. Fazla ya da az sorumluluk her ikisi de kişinin özüne faydalı değildir. Fazla sorumluluk alan kişiler her şeyi kendi sorumluluk alanında görüp sürekli olarak koşuşturup kendilerini hasta ederler. Yetişemedikleri durumlar içinde sürekli pişmanlık duyarlar. Ölçülü bir şekilde kişiye göre verilen eski tabirle nabza göre verilen şerbet misali pozitif durumlar ölçülü olarak verilip gözlemleme iyi yapıldığında gelecek nesillere çok güzel bir miras bırakmış olursunuz

Özgüven Sahibi Gibi Olan İnsanlar:

Özgüvenli gibi davranan insanlar özellikle gelişmemiş ya da gelişme aşamasında olan toplumlarda sık görülen durumlardır.

Özgüvenli biriymiş gibi gözükmek için her türlü durumu göze alarak kendi özünden, toplumundan, ailesinden uzaklaşarak rol model aldığı kişileri taklit ederek, dilini yozlaştırarak her şeyi bilirmiş gibi durumları insanlara göstermek isteyerek sahte bir ego geliştirir. Bu gibi durumları toplumda görmek zor değildir.

Özellikle sosyal medya aracılığıyla kişilerin hislerine tercüman olan kendini unutup tamamen farklı bir kişiliğe bürünen insanlar en büyük kayıpları kendi potansiyellerinden uzaklaşarak yaşamaktadırlar. Gün sonunda kendileriyle karşılaşmamak adına yine sahte ve ruhu beslemeyen durumlara yönelerek büyük bir ziyan içerisine girerler.

Eğer kişi beğenilmek adına, iyiymiş gibi gözükmek adına kendisinden sürekli ödün veriyorsa aslında kendi için değil başkaları için yaşıyor demektir. Bu durumu bir an önce fark edip kendine dönmezse ilerleyen dönemlerde büyük bir yanlış yaptığını kavrayıp büyük pişmanlıklar yaşayacaktır.

Özgüven Sahibi Olmayan Kişiler

Bu çağın en büyük sorunlarından biri özgüvensiz olmaktır. Özgüvensiz olmak suç değil sadece kendisine inandırılmış olan hipnoz durumundan çıkmamakla birlikte acı çekmektir. Özgüvensiz olan kişilerin çok büyük çoğunluğu aileden gelen yanlış inançlardan dolayı kendi öz potansiyellerinden uzak güvensiz olarak yetişmişlerdir. Özellikle çok gelenek sahibi, farkında olmayan ailelerde sadece otorite ‘’baba, anne’’ ya da evde bulunan büyük kimse ondan oluştuğu için çocuklara sadece otoriteye uymaktan başka bir şey kalmaz.

Aileler çocuklarına sorumluluk vermeyip her işi kendileri yaptığında, sürekli baskı, bağırma, şiddet gibi negatif inançlarla büyütüldüğünde ona sürekli olarak ‘’sen işe yaramazsın, beceriksiz, saf’’  gibi olumsuz telkinler verildiğinde çocuk bu durumu o yaşlarda sorgulama yapamayacağı için kabullenecek ve sanki hiç değiştirilemez inanç gibi ona yapışacaktır.

özgüvenİlerleyen yaşlarda ise bu telkinler artık güçlü şekilde içine yerleştiği için her yaptığı iş elinde kalacak, bir şeye kendisini layık göremeyecek, sürekli olarak kendisini diğer insanlardan daha aşağıda görecektir.

Bu hipnozdan çıkmak için öncelikle yapmanız gerekenleri sıralayalım.

-Özgüvenli olmak bir kader değildir. Özgüvenli olmak farkında olup kendi özüne dönerek bireyselliğiniz farkında varman ile başlar

-Özgüvenli olmak için bir başkasının sürekli onayına ihtiyacın yok. Sen olduğun halinle değerli ve özelsin

-Bilinçaltındaki olumsuz kayıtları tespit et. Ailen hangi durumlarda seni desteklemiyordu ve doğrumu analiz et. Doğru olsa dahi artık o durumları dönüştürmek zamanı geldi.

-Çoğunlukla ailenin söyledikleri kendi bilinçaltı kayıtlarıyla alakalıdır. Aileniz farkında ise sizin de farkında olmanız kolay olur. Değilse zorluk yaşamanız muhtemeldir.

-Donanımlı olun. Her konuda bilgili olmak yerine işinize yarayan durumlara yönelin. Herkesin her konuyu bilemeyeceğini kabul edin.

-Spor, kendine uygun giyinme, bakım gibi etkenler özgüveni artırdığı tespit edilmiştir. Kendinize özen gösterin

-Geçmişte takılı kalmayın. Geçmişi dönüştürün. Araştırmacı yapıya sahip olun.

-Kendinizi tanıyın. Kendini bilen insan her zaman özgüven sahibi olur.

-Hayır demeyi gerektiğinde bilin.

-Kendinizi gerektiği durumda övmeyi öğrenin. Gelen iltifatları kabul edin.

-Zayıf ve güçlü yönlerini tespit edip ona göre geliştirmeniz gereken konuları düzeltin.

-Kendinizle barışık olun. Bu beden size verildi ve hayatınızın boyunca size hizmet edecektir. Ona küsmek yerine onu nasıl düzenlerim onu düşünün.

-Adım atmaktan korkmayın. Başarısızlıkta gerektiğinde bir başarıdır

Beden Hareketlerinizi Düzenleyin

-Bedeniniz dik ama rahat olmalı

-Omuzlarınızı geniş tutun

-Yürürken rahat olun. Ne yavaş ne hızlı güçlü adımlarla ilerleyin.

-Konuşurken insanların gözüne bakın.

-Üzerinize uygun giysiler giyinin. Markadan ziyade kaliteli ve uyumlu giyinin.

-Gülümseyin, pozitif olmak için çaba gösterin.

-Merhaba ya da selamlaşma gibi kavramları kullanırken öncülük edin.

-Her insanın korkuları vardır bunu kabullenin. Korku yok olmaz.

Bu makalelerde ilginizi çekebilir

Özgüvenli olmak için

Hedeflere Ulaşmak

Hedef Belirleyin

Her Zaman Pozitif Olmak

Başarı Ve Mutluluk

Kendine Işık Ol

Çekim Yasası

Leave a Reply