Ruhsal Tükeniş

Ruhsal tükeniş kişinin kendisini artık tüm dünyadan soyutlamasıyla başlayan stres ve depresyon gibi negatif halde sürekli olarak kalmasını sağlayan bir durumdur

Ruhsal tükeniş özellikle madde dünyasında kalan birçok insanda gözüken tatminsizlik, geçmişte kalma, konfor alanından çıkmama, dış ve iç ruhsal tehditlere karşı kendisini koruyamamasından kaynaklanmaktadır.

Bunlar dışında sadece kendisine bağlı olmayan toplumsal kargaşalar, coğrafya, kültürel zorlanmalar gibi etkenlerde kişinin ruhsal olarak daha aşağı çeker.

Özellikle ekonomik yetersizlik bulunan toplumlarda sıkça görülen bir durumdur.

Öncelikle insanın ruhsal olarak kendisini geliştirebilmesi için dıştan gelen tehditlerin olmaması gereklidir.

Eğer bir insan sürekli olarak ekonomik yetersizlikler, toplumdaki kargaşalar, töre, adet benzeri baskılar altında ise kendisi asla geliştiremeyecektir.

İnsanın ruhani olarak gelişmesi için öncelikle belirli basamakları sırasıyla geçmesi gerekmektedir.

Karnı aç olan bir insan dünyanın yaratılış şeklini sorgulama yapamaz. Sadece aç olan karnını doyurmakla mücadele edebilir.

Maslov ihtiyaç hiyerarşisi daha önce duymadı iseniz araştırma yapmanız önemlidir.

Oradaki basamaklarda kısaca fizyolojik ihtiyaçlar, güvenlik ihtiyacı, ait olma ve sevgi ihtiyacı, değer ihtiyaçları, kendini gerçekleştirme sırasıyla gitmektedir. Yani fizyolojik ihtiyacını karşılama yapamayan bir insan diğer basamağa geçemeyeceğini belirtir.

Bu durumları düşünmek için çok ileriye gitmeye gerek bulunmamaktadır.

İnsan herhangi bir ağrısını dindirmekten ya da besin ihtiyacını karşılayamadan ruhsal bir arayış içinde olamaz. Olsa dahi sürekli aklında fizyolojik ihtiyaçlar olacağı için verim alamaz.

Ruhsal Tükeniş Dışarıdaki Tehditlerle Başlar

Herkes yaşadığı toplumdan doğrudan veya dolaylı olarak etkilenmektedir. En çok etkilenme sağlanan durumlardan en aza doğru sıralarsak ‘’aile, eş, iş, arkadaşlar şeklinde sıralayabiliriz

Ruhsal TükenişEğer çalışan kişiyseniz vaktinizin çoğu işiniz de, evde iseniz ev işleri ya da bireyleriyle uğraşmakla, okulda iseniz derslerle meşgul olursunuz.

Bulunduğunuz her ortamda doğrudan veya dolaylı olarak pozitif ve negatif etkileyen kişiler olacaktır.

Ruhsal tükeniş insanların size karşı yaptıklarıyla başlar. Çoğu insan az farkında olduğu için genelde karşısındaki insanları düşünmez. Genelde çok hassas olan insanlar en çok acıya maruz kalmış, başkasını kırmak istemeyen insanlardır.

Bazı insanlar farkında olarak veya olmayarak sürekli olarak ruhsal olarak sizi yıpratmaktadır.

Dış Tehditlere Karşı:

Ruhsal olarak sizi aşağı çeken insanlardan mümkün olduğunca uzak durun. Böyle bir durumunuz yoksa az iletişim halinde olun.

Sizi rahatsız eden durumları net olarak ortaya koyun. Çizginizi belli edin.

Çoğunlukla sizi negatif etkileyen kişiler karşı tarafın az farkında olmasından, anlayışsız olmasından kaynaklanır. Bu durum dünya var olduğu sürece devam edecek. Kabullenmeyi öğrenip az etkilenmenin yollarına bakmalısınız.

Ne olursa olsun kendiniz için affetmenin yollarına bakın. Affeden iyileşir.

İç Tehditlere Karşı:

Ruhsal çöküşün en önemli belirtisi kendinizi artık her şeyden soyutlama yapmanızla başlar. Mücadeleyi bırakmış ya da zayıflatmış olarak kendinizi görüyorsanız artık ruhsal çöküş başlamış demektir. Sürekli aynı negatif durumlara maruz kalmak, zararlı ışınlara maruz kalmış hasta gibi sizi zor duruma sokar.

İç tehditlerle nasıl mücadele edeceğinizi detaylı bir şekilde öğrenerek iç dünyanızda huzur bulabilirsiniz.

İç tehditler:

-Geçmişten gelen negatif inançlarınız

-Geçmişte yaşanan travmalar

-Duyguların kontrol edilememesi

-Kaygı, korku, aşırı stres

Yukarıdaki durumlar temel iç tehditleri oluşturur. Bu durumlar her kişide farklı etkiler uyandırdığı için hangi durumu negatif olarak kendisinde hissediyorsanız o alanda kendinizi geliştirmelisiniz.

Eğer sürekli kaygı duran bir yapınız varsa neler sizi kaygılı yapar bu durumları tespit etmeli, o durumları dönüştürmelisiniz.

Çoğunlukla öz güveni düşük insanlar ruhsal olarak çöküş yaşadıkları için öz güveninizi yükseltecek olan durumlara yönelip kendinizi geliştirmelisiniz.

Siz ruhani olarak ne kadar güçlü kendinizi kılarsanız, olaylardan o kadar az etkilenirsiniz.

Bu dengeyi tutturmak için durumlara ve olaylara karşı ölçülü olmalısınız.

Örneğin sürekli taviz veren, fedakarlık yapan bir yapınız varsa sürekli olarak ruhsal çöküş yaşarsınız.

Bu durumu dengelemeli kendinize özen göstermelisiniz.

Unutmayın ki ruh haliniz ve duygularınızdan siz sorumlususunuz.

Leave a Reply