Stres Nedir
Stres Nedir Neler Stresi Tetikler
Stres nedir: Her insanda bulunan normalden fazlası durumunda vücut ve ruh sağlığını doğrudan etkileyen, başa çıkamadığınız, gergin hissettiğiniz, negatif durumları tetikleyen, özellikle baskılı durumlarda ortaya çıkan yaşam kalitesini düşüren durumlardır.
Stresi en çok başa çıkamayacağınızı düşündüğünüz durumlar, baskılar ve elinizde olmayan veya olmadığını düşündüğünüz durumlar tetikler.
Günümüz dünyasında aşırı stresin oluşmasının sebebi sahte bir benlik oluşturarak, özünden uzaklaşan insanlar, madde dünyasında daha çok yönelerek günü birlik olarak durumu kurtarmasından kaynaklanmaktadır.
Eskiye göre şuan stresin daha çok tetiklenmesi gelişine teknoloji, nüfus yoğunluğu, ekonomik buhranlar ve toplumun yaşadığı iç, dış tehditler oluşturmaktadır.
Farkında olma durumu az olan toplumlarda stres çok fazla görünmektedir.
Stres Kendi Arasında İkiye Ayrılır
1-İyi Stres
2-Kötü Stres
İyi Stres:
Her insanda bulunan gerektiğinde daha da iyiye insanı kendisini taşıması için bir araç olan durumdur. Stresli durumlarda bazı insanların daha da verimli çalıştığı tespit edilmiştir.
Stresli olduğunuz durumlarda bu durumu pozitife çevirmek için sizde o an neler oluşmakta bu durumları düşünün.
İlk bedeninizin neresinde stresi hissetmektesiniz, soluk alış verişiniz nasıl olmaktadır. Terleme oluyor mu gibi durumları düşünün. Daha sonrasında sizi olumsuz etkileyen stres alanlarını sırayla dönüştürerek kendi lehinize kullanım sağlayabilirsiniz.
Stres asla yok olmaz sadece minimum düzeyde tutarak pozitif anlamda kullanmayı seçebilirsiniz.
Kötü Stres:
Birçok insanın yaşadığı stresli durumdur. Özellikle ekonomik durumla başlayıp, az farkında olan, zorlu koşullarda çalıştırılan veya kendi bulunduğu ortamda ev, çevre benzeri ortamlarda kabullenilmemiş, desteklenmemiş, sürekli eleştirilen insanlar sürekli stres durumları tetiklenir ve fazla stres yaşarlar.
Stres yaşayan insanın ilk olarak bedeninde terleme, soluk alış veriş dengesi, sinirlenme, baskıda hissetme gibi olumsuz durumlar hem bedenen hem de ruhen tetiklenir.
Birçok hastalık stres durumundan dolayı tetiklenir. Stres ve depresyon şu an çağın en büyük sorunları haline gelmiştir.
Stres ile kendini tanımama durumu çok bağlantılıdır. Bir insan kendini ne kadar tanımaz ise o kadar stresli durumlara yatkın olur. Çünkü insan kendini tanımadığında yeteneklerinin, bilgisinin, yapabileceklerinin farkında olmaz. Herhangi bir durumla karşılaştığında ise ne yapacağını bilmediği için stresi hemen tetiklenir.
Stresle başa çıkma şekliniz yine sağlığınızı doğrudan etkiler. Ortak stres alanları ve konuları olsa dahi yine her insan kendi içinde bir dünya olduğu için birçok insanın stresten etkilenme durumu farklı da olabiliyor.
En iyi doktor insanın kendisi olduğu için stresinizi tetikleyen durumları göz önüne getirerek değişim yolunda bir başlangıç yapmanız gerekir.
Stres başa çıkma durumunuzun çok zayıf olduğu anlarda bedene giren virüsler gibi hemen ele geçirmeye çalışır.
Her enerjinin iyi ya da kötü fark etmez, bir görevi olduğu için eğer zihin kalenizi doğru şekilde yönlendirme olmazsa hemen olaylardan etkilenirsiniz.
Stresle Başa Çıkma Yolları
1-Sizde stres oluşturan durumları tespit edin. Sürekli yaşadığınız durumları hemen dönüştürmelisiniz
2-Stresin tamamen yok olma düşüncesini aklınızdan çıkarın. En az stres nasıl yaşarsınız bu duruma odaklanın.
3-Nefes alış veriş egzersizleri yapın. Nefes her konuda en doğal ve güçlü pozitif durumları çeken bir metottur.
4-Zihninizi ve kendinizi dinleyin.
5-Öz güveninizi geliştirin. Öz güven düşüklüğü her zaman stresi tetikler. Metotlar öğrenin.
6-mükemmel olma düşünceniz varsa acilen terk edin. En yüksek stres bu durumda oluşur. Kişi hata yapabilir ve kimse mükemmel değildir.
7-Mümkün olduğunda negatif insanlardan uzak durun. Aile içerisinde ise ona karşı zihin duvarınızı kapatın.
8-Kararsız kalmayın. İyi ya da kötü seçim yapın.
9-Gerektiğinde destek almaktan çekinmeyin. Sizin göremediğiniz bir durumu başkası görüyor olabilir.
10-İç sesinizi dinleyin. Size neler fısıldamakta öğrenin.
11-Esnek olun. Dediğim dedik modelini hemen terk edin.
12-Herkesin sizinle aynı düşüncede olmadığını bilin.
13-Eğer karşıdaki kişiyi sürekli değiştirme gibi niyetiniz varsa vazgeçin. Genellikle insanlar sadece kendisini değişebilir. Karşıdaki kişi hazırsa ancak ona etki edebilirsiniz.
14-İletişimi kuvvetlendirin. İletişim zayıflığı stresi tetikler.
Yukarıdaki metotlar sadece durumun bir kısmıdır özel ve genel nedenleri bir kısmını sizler için özetledik. Dikkat etmeniz gereken konu öncelikle kendiniz ve farkında olma düzeyi ile alakalıdır. Ne kadar fazla farkında olup, sürece, ilahi düzene güvenirseniz stresiniz o kadar az olur.